Εορτολόγιο

Τι ήθελε να πει η τεχνολογία ;



Είναι απορίας άξιον πως τα τελευταία 20 χρόνια η τεχνολογία κυριολεκτικά καλπάζει σε τέτοιο βαθμό, που πλέον δεν προλαβαίνουμε να την παρακολουθήσουμε.
Με τρανό παράδειγμα τους
υπολογιστές, την κινητή τηλεφωνία, τα αμυντικά συστήματα ,την ιατρική επιστήμη, την διαστημική τεχνολογία και την Κβαντική φυσική.
Πρόσφατα μάλιστα,
διάβασα ένα άρθρο που λέει καθαρά πως Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν


 τον πρώτο «χρονικό μανδύα», μια συσκευή που μπορεί να αποκρύψει ακόμα και ολόκληρα συμβάντα από ένα παρατηρητή, στην ουσία κάνοντας τον ίδιο τον χρόνο να εξαφανιστεί.
Αυτά από μόνα τους γεννούν πολλούς προβληματισμούς και ερωτήματα...

Ερώτημα 1ον : Είμασταν τόσο χαζοί πριν 20 χρόνια και ξαφνικά γίναμε τόσο έξυπνοι ;
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ανθρωπότητα στο παρελθόν, χρειαζόταν τουλάχιστον 5 δεκαετίες για να οριμάσει μια ίδεα πρώτα και μετά να εξελιχθεί στην τελική της μορφή.

Ερώτημα 2ον : Ανάποδα τώρα... πως είναι δυνατόν πριν από 43 χρόνια να είχαμε τα μέσα και την ικανότητα να πατήσουμε στην Σελήνη και τώρα δεν ακούγεται καν σαν ενδεχόμενο τέτοιο ταξίδι ;
Η διαστημική τεχνολογία αυτή την στιγμή είναι τόσο μπροστά από το 1969, που το «Απόλλων11» θυμίζει πια διαστημική μαούνα.

Ερώτημα 3ον : Είναι δυνατόν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής να θεωρείται ξεπερασμένος τεχνολογικά μέσα σε 6 μήνες ;
Σε λίγα χρόνια θα περάσουμε και στον κβαντικό υπολογιστή όπου οι κβαντικές μονάδες πληροφορίας, τα qubits, θα λειτουργούν σαν να ζουν σε… παράλληλα σύμπαντα.
Η επεξεργαστική ισχύ ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή που βρίσκετε στα σπίτια μας αυτή την στιγμή, είναι ίση με τον κεντρικό υπολογιστή της IBM μεγέθους 5 δωματίων την εποχή του 1980.


Ερώτημα 4ον : Γιατί ένα μέρος απ την τεχνολογική έκρηξη δεν χρησιμοποιείται στο να κάνει την ζωή μας στον πλανήτη ποιό εύκολη ,οικολογική και χρήσιμη παρά ο μοναδικός της στόχος είναι να μας κατευθύνει, να μας χοντραίνει και να μας αποβλακώνει περισσότερο ;
Πρέπει σίγουρα να συμφωνούμε όλοι, ότι οι συσκευές υψηλής τεχνολογίας που έχουμε όλοι στα σπίτια μας προσφέρουν της εξής παροχές ..: την διασκέδαση και την ευκολία. Έχουμε αναλογιστεί όμως, πόσο κακό μπορούν να δημιουργήσουν σε 'μας και στα παιδιά μας ;
Δεν είμαι αντίθετος με την τεχνολογία όταν γίνεται σωστή χρήση, αλλά εκ διαμέτρου αντίθετος με τον τρόπο που μας μαθαίνουν να την χρησιμοποιούμε, μη έχοντας άλλη επιλογή.
1ον. Ξεκινάμε μαλακά .. οθόνες παντού , στο PC , στο σαλόνι , στην κρεβατοκάμαρα, στην κουζίνα, στον σινεμά , στο Laptop , στο θυροτηλέφωνο, στο κινητό μας, στο κινητό του φίλου μας που μπόρεσε και πήρε το IPhone 4s, στο ρολόι μας, στο psp, στην δουλειά μας, στο ΑΤΜ , στις βιτρίνες, στις καφετέριες, στα ξενοδοχεία, στο αμάξι μας, παντού οθόνες . Έχουμε αναλογιστεί πόσο χρόνο απ' την ζωή μας ξοδεύουμε στην παρακολούθηση όλων αυτών των οθονών ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πιο χρήσιμο και τι τραβάνε τα μάτια μας όλο αυτό τον καιρό ; Το χειρότερο κακό όμως δεν είναι αυτό ... το κακό είναι πως αν συνεχίσει αυτό θα εξελιχθούμε σε ένα είδος που δεν θα μπορεί να διακρίνει πράγματα πέρα του ενός με δύο μέτρων γιατί το μάτι θα προσαρμοστεί γενετικά βάση των αναγκών του.
2ον. Διπλός προβληματισμός
Το γεγονός ότι η τεχνολογία εξελίσετε ανά ένα εξάμηνο, μας δημιουργεί την υποψία ότι τα είχαν έτοιμα εδώ και πολλά χρόνια και τα πουλάνε τμηματικά με σκοπό την κερδοφορία .
Αν ισχύει όμως αυτό, πόσα χρόνια πριν την έχουν ανακαλύψει και ποιοί τους έδωσαν αυτές τις γνώσεις για να προχωρήσουν σε τέτοια γιγαντιώδη παραγωγή ;
Η επιστημονική φαντασία στις ταινίες που έχουμε παρακολουθήσει πριν δεκαετίες μας είχε προετοιμάσει για όλες αυτές τις συσκευές, μήπως τελικά είμαστε πιόνια σε ένα σύστημα, που ούτε πάει το μυαλό μας απο που προέρχεται και τι συμφέροντα έχει ;

3ον. Πλύση εγκεφάλου
Αφού λοιπόν το 80% της τεχνολογίας έχει να κάνει με οθόνες και προβολές, είναι πολύ εύκολο για αυτούς που διαχειρίζονται αυτό το σύστημα που προανέφερα, να περνάνε τα μυνήματά τους και να κατευθύνουν την ανθρωπότητα, όπως επίσης και αυτοί που αντιλήφθηκαν την δύναμη των μέσων ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μπορούν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις, να πουλάνε μονοπολιακά ότι γουστάρουν, να φτιάχνουν ότι μόδα θέλουν και να χαρίζουν αξία και ικανότητες σε ανθρώπους που δεν δικαιούνται.   

1 σχόλια

Ανώνυμος

Poly swsta ta les file !!

Δημοσίευση σχολίου